fredag 29 mars 2013

Dagens pressarfot - Fållvikare



Denna lilla mackapär används för att få till supersnygga och perfekta smala fållar i tunna tyger, något som kan göra den mest inbitna sömmerskan galen. Med en sån här fot kan man göra en perfekt trevikt fåll på 2 mm! Men det gäller att man håller tungan i rätt mun. Spåret på undersidan visar hur bred den färdiga fållen blir. De olika varianterna passar för olika tjocka tyger, men några supertjocka går inte in i någon av dom.  


Mata in tyget in i foten, sänk pressarfoten samtidigt som du håller upp tygkanten så det inte blir veck under foten. Sy sen med jämn hastighet och håll kanten lite till vänster, men försök inte mata in för mycket tyg i foten, då blir det veck. Tänk på att det är svårt att få en snygg fåll den första cm, åtminstone innan man övat ordentligt.


Den kan också användas som bandfot, alltså sy dit ett band med eller utan att använda fållfunktionen, för att få sömmen exakt där du vill på bandet. De tre till vänster är bäst på detta då bandet då får en egen slits och inte krockar med tråden.

3 kommentarer:

  1. Oj vad pressarfötter du har! Har du tre av allt? Det ser ju enkelt ut, men jag tror nog inte att det är det.

    SvaraRadera
  2. ...just vad jag också undrade, hur många fötter har du egentligen? /Nyfiken

    SvaraRadera
  3. Moahaha! Jag har mååånga pressarfötter eftersom jag gillar gamla maskiner, och det ofta följer med ett gäng när man handlar en ny gammal maskin.

    Det är just anledningen att jag visar upp alla och försöker begripa och förmedla hur de funkar. Det är rätt enkelt faktiskt, man måste bara våga prova och komma fram till vilka tyger som passar till vad.

    Håll ut, det kommer en fot i veckan ett tag till...

    SvaraRadera