fredag 25 januari 2013

Växthusbygge- grund

På allmän begäran tänkte jag berätta lite om hur vi byggde vårt växthus sommaren 2010. Det mesta blev klart då iallafall, lite målningsjobb lämnade vi till sommaren därpå.

Här är en bit av vår trädgård, och här skulle glashuset stå. Till vänster ses den gamla köksträdgården.


Grunden är det som är tråkigast, men också tyvärr typ viktigast... Vi grävde nästan ända ner till vad dom säger är frostfritt djup, minns inte riktigt och har inte uppgifterna här men jag tror vi har 20-30cm makadam med dränering underst, som går ut till diket i åkerkanten just bakom. Sen en armerad gjuten betongsula på 15 cm och sen tre varv med lecablock 19*15*59 cm = 60cm för att komma upp i marknivå. Så i runda slängar kanske vi grävde ur en meter.  Grunden är inte isolerad med annat än makadam på utsidan för dräneringens skull.

Här ses gjutformen för sulan, armerad och klar att bara hälla ner betong i.


Gjutningen gjordes en kväll och vi lurade några kompisar att hjälpa oss, det blev en sen kväll...


Sen var det bara att mura, mura, mura. Svårt i början, skitlätt på slutet. Bara att mäta noga hela tiden så det inte bär iväg. Och kom ihåg att diagonalmäta!! Vi murade tre varv under marknivå och ett över, som är det man ser nu när allt är klart. Efter detta moment putsades och målades grundmuren vit innan det var dags för montering av det gigantiska plockepinn som vi gjort.

1 kommentar:

  1. Sånt här är farligt, men väldigt roligt att titta på - jag drömmer om ett växthus! Jag vill också ha ett som är gjort från grunden, inte bara nåt man köper och ställer ovanpå. Inspirerande!

    SvaraRadera