fredag 18 januari 2013

Övernattningsväska III - upploppet

Så ska man sen till slut sy ihop bottendelarna och ovanstycket där nu dragkedjan sitter fast, räta mot räta, både foder och yttertyg. Se till att inner och yttertyg är lika stora, och glöm inte gavelfickorna vars botten ska sys in i sömmen mellan väskans bottenbit och ovanstycke. Detta ska sys räta mot räta så att man gömmer alla sömsmånerna mellan foder och yttertyg.

Du har nu ett framstycke och ett bakstycke med respektive fickor, och en ihopsydd rundel som ska sys ihop till en fantastisk väska. Börja med att mäta ut fjärdedelar på alla delar, så man kan se att det passar ihop innan man sytt hela varvet runt.

Nu till den kluriga biten... Sy ihop. Håll tungan i rätt mun och lägg delar och fickor i rätt ordning och sy ihop ovanstycket (rundeln) med fram och bakstycket runt om hela. TIPS: byt till en ny nål innan du börjar, använd kraftig tråd (annars drar maskinen av den när den drar upp nålen genom tygerna), sätt på bra musik, sy lugnt men stanna inte i onödan, för det är många tyglager med alla fickor och sömsmåner, och öppna dragkedjan lite så du sen kommer in i väskan...

Lättast tycker jag är att ha den platta delen underst (fram/baksida), och den som ska formas (rundeln) närmast pressarfoten, men jag antar att det är en smaksak. Delarna ligger alltså på symaskinen när jag syr: framsidans fodertyg, rätan ner, framsidans yttertyg, rätan upp, framsidans ficka, fodret nedåt och yttertyget uppåt, ovanstyckets (rundelns) yttertyg, rätan ner, ovanstyckets (rundelns) fodertyg, rätan upp. (tror det blev rätt nu)

Så när man har tagit sig varvet runt på både fram och bakstycke, dom passar ihop superfint och det inte har blivit några veck, så klipper man rent sömsmånerna och syr dit en snedslå över sömsmånerna. Vill man kan man sy, vända och sy, (så som man lärde sig på syslöjden att man skulle sy dit snedslå men ingen gjort sen man fick slutbetyget,) men jag brukar sy dit den i en söm.

Mååånga lager tyg blir det. Det är lite svårt att se eftersom både symaskinen och bandet är svarta, men här håller snedslån på att komma på plats.
Det ÄR klurigt att få detta helt perfekt, speciellt om man betänker att man nu lägger till mera tyg som maskinen ska tugga sig igenom, men det gör inget om den blir lite vinglig, den kommer att ligga nere i väskan och liksom spänna ut sidorna så väskan håller formen alldeles ypperligt, så det är värt att försöka få dit den.

Glad på insidan. Här ser man kanten bra som blir av sömsmånerna som sen hjälper till att ge väskan lite extra stadga.
Sen vänder man och trycker noga ut alla böjar och hörn, KLART! Hoppas bara att lilla M gillar sin väska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar