tisdag 21 maj 2013

Frön i jorden.

Nu är äntligen alla frön i jorden. Det tog ett tag och det känns som om det blev lite sent men inget är som det ska i år. Innan vi for till Grekland hoppade bondbönor, potatis och smålökarna ner i jorden, alltså runt den 6e maj. Nu för ett par dagar sedan åkte resten av fröerna ner, squashplantorna åkte ut, (utan invänjning som vanligt, hoppas de klarar sig) och de små taniga purjolökarna åkte ut de med. Min fina kålplantering åkte i backen uppochner så nu är det ett virrvarr av brutna stjälkar och små plantor av grön och röd broccoli, brysselkål, blomkål, savojkål, svartkål och kålrabbi om vart annat, får se vad som överlever och om dom kommer ut i landet någon gång. Blev så trött på dom så dom står fortfarande på bänken i växthuset...

Mangold Bright lights, bilden lånad från impecta.

Satta frön i år är alltså:

Rotsaker:
fem olika sorters morot, rödbeta, palsternacka och svartrot.

Bladgrönt:
mangold, amarant, ruccola, plocksallad, huvudsallad, shungiku och smörgåskrasse.

Ärtor och bönor:
låga brytbönor och purpurbönor, störbrytbönor, störvaxbönor, två sorter långbönor, några olika sorter sockerärt, blåärt, bondbönor, borlottobönor och störskärvaxbönor.

Annat:
fänkål, rädisor, rättika och dill.

och sen bor det ju squash, purjo, vitlök, jordärtskocka, vita och röda jordgubbar, svarta och röda vinbär, rabarber, persilja, sparris, tayberry, timjan, björnbär, vildoregano, gräslök, citronmeliss, sex olika myntor, röd och gul lök och potatis där också. Och snart kål enligt ovan om det är någonting som överlevt. Och säkert nått mer jag har glömt.

Det finns även lite blommor i köksträdgården, men det tar vi en annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar