torsdag 14 februari 2013

Återbruk och problemlösning

Problemet uppstår på hösten när man tar in de fröer man vill spara på och de ska märkas och torkas och inte blandas ihop.

Om man stoppar in fröerna i de små ziplock påsarna som jag brukar förvara fröer i innan de är helt torra kommer de mögla.

Inte bra.

Om man lämnar påsen lite på glänt så de ska kunna torka ur finns det stor risk att fröna trillar ur och man har ett virrvarr av blandade fröer på botten.

Inte bra.

Så! Av förra årets impectakatalog har jag vikt fröpåsar. De kan, eftersom de är av papper absorbera den sista fukten och förhoppningsvis kommer jag varken ha mögliga eller borttappade fröer i höst. 

Ta en kvadratisk pappersbit, en liten snigel som drar i den åt andra hållet underlättar varken vikning eller fotografering...

Vik den på diagonalen så du får en triangel och vik sen in snibbarna en knapp tredjedel från var sida.

Pilla sen in den ena snibben i den andra så kan man sen öppna överdelen och stoppa ner de fröer man vill spara på.

För att stänga viker man ner överdelen och stoppar in de övre flikarna i slitsen i botten på påsen.

Sen är det bara att samla fröer för glatta livet och torka och förvara påsarna i någon fin burk. 

         Av en katalog blir det väldigt många små påsar, och om man har väldigt små fröer som inte vill hoppa ur påsen är det ju fiffigt för då är det ju bara att vika upp den helt och då kan dom inte smita, de små rackarna.

Och glöm inte att märka påsarna innan du stoppar undan dom, för det där att man ska komma ihåg vad det är i påsen och hur fröerna ser ut, det är bara bullshit, ingen kommer komma ihåg det till nästa säsong.

1 kommentar:

  1. Smart! Jag brukar lägga de i märkta kaffefilter tills de torkat, och sedan antingen ner i ziplock eller så får de helt enkelt bo kvar i det hopvikta kaffefiltret. :)

    SvaraRadera