lördag 7 december 2013

Grönsaker - Jordärtskocka

En grönsak som är god, går att använda  till det mesta som soppor, gratänger och är skitgott att råsteka i smör, skördas först på våren eller sist på hösten, är snygg, och just det, lättodlad också.

Kan det bli bättre?

Ja, naturligtvis, den kunde vara mer lättskalad...

Förlåt för den skruttiga bilden

De växer upp till höga solrosliknande varelser som blommar i gult om man har rätt sort. Varje år måste man komma ihåg att spara några skockor att sätta tillbaka i jorden så man inte blir utan nästa år.

Jordärtskockor kan vara en av de grönsaker som det lönar sig mest att odla, för i affären är de hutlöst dyra och hemma i landet är de extremt lättodlade och högavkastande. Superbra kombo faktiskt!

Sen måste man vara EXTREMT noga med att få upp alla knölar ur jorden. Eftersom man enligt regelboken ska byta växtplats varje år så inte knölarna blir mindre för var år, så är det ju fint om det inte kommer upp små bastarder på stället du hade knölarna förra året, och året innan det, och året innan det...

Årets skörd
 Jag brukar sätta tillbaka de största, finaste och slätaste skockorna så att man för varje år får finare och slätare skockor. Det verkar funka iallafall!

Så jag vill slå ett slag för denna lilla dyrgrip, fast inte i pengar räknat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar