lördag 30 november 2013

Liten koll i landen innan midsommar



Fingerborgsblommorna hade just kommit igång och det är nästan så jag inte ville fara hemifrån för att inte missa en endaste sekund av dom. Jag ÄLSKAR digitalis. Synd bara att dom är dödligt giftiga...



Pioner är en sån där blomma som jag under större delen av året tycker är ganska överflödig, den tar upp stor plats, och när den har blommat över blir den ful och skräpig och efterlämnar drivor med vissna blomblad efter sig. MEN, under den korta intensiva perioden när pionerna faktiskt blommar är allt förlåtet. Då skulle jag kunna gå och köpa pallvis med pioner (men jag behärskar mig) eftersom de är så underbara. Mina pioner är vita med intensivt rosa stänk i mitten, supersnygga! Har tyvärr inget sortnamn då de var en av de få perenner som stod vid huset när vi flyttade in.



Vallmon har kommit dåligt i år, och många plantor har helt sonika dött. Undrar om det beror på den arga, kalla vintern eller om de hade velat ha näring eller vad? Fantastiska knoppar har de iallafall som ser ut som små ludna mular.

lördag 23 november 2013

Grönsaker - Fänkål

Fänkål är en nyhet hos mig för i år. Tycker om att äta det men det har liksom inte riktigt blivit av att odla det förut.

Egentligen är det kanske så att jag har varit tvungen att prioritera i det gamla landet, en sysselsättning jag nu längre inte behöver ägna mig åt alls, åtminstone inte hittills...


Jag har sått de med ordentliga mellanrum så jag slipper gallra.Och kolla vad fina de har blivit.


Tagna i början på aug.

Utfallet har alltså varit mycket bra, de smakar mycket bättre och friskare än de på affärn och har krävt minimalt med skötsel, Alltså en grönsak helt i min smak.

It´s a keeper!

måndag 18 november 2013

Grönsaker - Mangold


En av de första primörerna man kan skörda på våren är faktiskt mangold, trots att den ska sås relativt sent för att inte gå i blom på en gång, då blir den träig och tråkig. Växer den jättefort? Nä, man skördar förra årets övervintringar. Det är egentligen en tvååring som blommar andra året, så då kan man skörda lite blad först och sen ta hand om fröna för att säkra nästa års sådd.

Fröna fint på rad

Mangold är en väldigt vacker bladgrönsak som finns med olika färger på stjälkarna, men även i enfärgade varianter såklart. Jag sår en sort som har stjälkar i vitt, gult, rosa, rött, orange och mörkt blodröd.

Supersnyggt!

Bladen används som sallad när de är lite mindre, men med lite mer tuggmotstånd. När de blir större och lite tuggigare kan de användas som spenat.

Supergott!

Tänk bara på att den liksom rödbetor innehåller en del nitrat så den ska inte käkas av barn under ett år eller av människor med nedsatt njurfunktion (eller av någon i överdrivna mängder).

Ha ha, tänk att jag har satt varningstext på en grönsak! Gud så töntigt...