söndag 26 maj 2013

En titt i växthuset i maj

 Växthuset är vårstädat och fint, alla pelargonerna har inte kommit ut ännu, en del står kvar inne och trängs. Väl ute är dock min finaste Bornholm och en del andra. De blommar bara ytterst sparsamt ännu men det kommer nog. Här trängs tomater i tomatbädden, gurkor på anvisad plats, melon, fuchsior, fikon, physalis, oliv, och ja, kolla själva...


Finaste pelargonen än så länge. En röd rosenknopp med vita bladnerver, Bornholm.


Kart på paprikan, jag tror att det är tidighetsrekord.


Tomarkart finns det gott om, här är de snyggaste, Tigerella, som dessutom är jättegoda.


Coola chilisar, som växer uppåt...


...och några som växer neråt. Fotat genom djungeln.


Lite mer tomater, tror det är sungold, min absoluta favorit!


Mimulus från mormor. Trodde ett tag den var död, men skrämde liv i den, och nu växer den finfint. Hänger i en ampel i taket. Gammal sort som vi skickar småplantor av fram och tillbaka så den inte ska dö ut.


En liten flitig lisa eller stampande stina eller lycklig lotta eller nervösa nina eller vad dom nu heter... Mamma, hjälp mig!


Physalisplantan har i år fått en liten snutt armeringsnät att vila sig på. Tror den uppskattar omtanken faktiskt. 


En liten fikonplanta jag fått som stickling av mammas vänner K och T, den mår väldans bra faktiskt, tror den ska få en större kruka snart


Måste visa en liten växthuskompis också. En vargspindel kanske, mitt specialområde ligger på djur med hälften så många benpar så ni får inte döma mig så hårt.

fredag 24 maj 2013

Dagens pressarfot - Hjälp!!

Hjälp!

Vad är detta för en pressarfot?

Nu när jag gått igenom hela förrådet med pressarfötter så finns det såklart rassel i botten som jag inte har en aning om vad det ska vara bra för. Som denna, vad kan denna vara bra för, det är en kant på undersidan som känns som om den har någon funktion, hittar den inte på google, och har själv ingen aning.


Någon annan som vet?


Detta var allt från pressarfotshyllan, kul att ni hängt med och hoppas det har varit användbart!

tisdag 21 maj 2013

Frön i jorden.

Nu är äntligen alla frön i jorden. Det tog ett tag och det känns som om det blev lite sent men inget är som det ska i år. Innan vi for till Grekland hoppade bondbönor, potatis och smålökarna ner i jorden, alltså runt den 6e maj. Nu för ett par dagar sedan åkte resten av fröerna ner, squashplantorna åkte ut, (utan invänjning som vanligt, hoppas de klarar sig) och de små taniga purjolökarna åkte ut de med. Min fina kålplantering åkte i backen uppochner så nu är det ett virrvarr av brutna stjälkar och små plantor av grön och röd broccoli, brysselkål, blomkål, savojkål, svartkål och kålrabbi om vart annat, får se vad som överlever och om dom kommer ut i landet någon gång. Blev så trött på dom så dom står fortfarande på bänken i växthuset...

Mangold Bright lights, bilden lånad från impecta.

Satta frön i år är alltså:

Rotsaker:
fem olika sorters morot, rödbeta, palsternacka och svartrot.

Bladgrönt:
mangold, amarant, ruccola, plocksallad, huvudsallad, shungiku och smörgåskrasse.

Ärtor och bönor:
låga brytbönor och purpurbönor, störbrytbönor, störvaxbönor, två sorter långbönor, några olika sorter sockerärt, blåärt, bondbönor, borlottobönor och störskärvaxbönor.

Annat:
fänkål, rädisor, rättika och dill.

och sen bor det ju squash, purjo, vitlök, jordärtskocka, vita och röda jordgubbar, svarta och röda vinbär, rabarber, persilja, sparris, tayberry, timjan, björnbär, vildoregano, gräslök, citronmeliss, sex olika myntor, röd och gul lök och potatis där också. Och snart kål enligt ovan om det är någonting som överlevt. Och säkert nått mer jag har glömt.

Det finns även lite blommor i köksträdgården, men det tar vi en annan gång.

fredag 17 maj 2013

Dagens pressarfot - Kantband

Mata in en tillskuren remsa på 20mm i början på foten, och sen är det bara att föra in det man ska sätta kantbandet på in i slitsen på foten och kantbandet hamnar perfekt varje gång. Den viker bandet i fyra så det blir lika fint på baksidan. Den lilla skruven på ovansidan kan man lossa och reglera var sömmen hamnar på bredden.


Detta går inte att misslyckas med!

fredag 10 maj 2013

Dagens pressarfot - Dragkedjor

Tja, som det låter.

Används för att sy dit dragkedjor och har bara en skänkel för att kunna komma så nära som man vill. Här har jag några olika fiffiga varianter. Dels den med en skruv på baksidan kan man skjuta fram och tillbaka och så ställa in på det avstånd som man vill ha.


Men jag använder mest de två i mitten som är spegelvända. Då kan man sy dragkedjan åt samma håll, alltså uppifrån och och ner på båda sidorna och minimera risken att tyget drar sig mot dragkedjan. Bra till passpoaler och stickningar och annat också.

måndag 6 maj 2013

Vår i trädgården!


Våran trädgård har äntligen fattat att det är  vår. Knoppar spricker och blommor blommar och saker växer som det inte gjort sen förra året när trädgården fattade att det var vår.


Priset för de snyggaste knopparna delas i min trädgård av rabarberns nästan vulgära jätteknoppar, ormbunkarnas knirvelknorvar och jättevallmons knoppar som ser ut som små ludna mular. Här kommer iallafall bild på rabarberknoppar. Lite kassa bilder men det får ni allt stå ut med, annars finns det ett kryss längst upp till höger på skärmen.... :)


Bladen till mina favorittulpaner, Little red riding hood, är snyggt randiga i grönt och mörkt lila. Har säkert 200st av dom. Köper fler varje år.


Än så länge är gräslöken i prydliga tuvor, en liten bit längre in på säsongen är det inferno av lökblad och förrymd pepparmynta, men vad gör det?


Även vitlöken har snällt kommit upp och står i toksneda rader eftersom kattskrället bestämde sig för att snygga till lite där när jag hade precis satt löken i höstas.


Blåsippor i hundarnas lekbacke. Hela backen är full av blåsippor, synd att marodörerna inte har vett att uppskatta dom bara.


Stilstudie i undernäring, de till vänster blev aldrig omplanterade av någon anledning. De till höger fick ny jord och större krukor....


Tomater redo för plantering i växthuset.


Tomatkart!


En ensam liten tussilago som har förirrat sig till en av odlingsbäddarna i köksträdgården. Rart va?

fredag 3 maj 2013

Kaniner

Gårdens djurbestånd har utökats med ett gäng kaniner. Det är tre flickor, kullsyskon som är korsning 75% fransk vädur och 25% tysk jättescheck. Till dessa små skönheter fick jag igår hem en liten pojk, korsning 50% fransk vädur och 50% belgisk jätte. Flickorna är födda 6 januari och deras kavaljer 9 februari, så än dröjer det lite innan de kommer att göra det kaniner gör bäst...


Är de inte bedårande!

De heter Ingrid Marie (beige/vit), Signe Tillisch (svart), Birgit Bonnier (svart/vit) och James Grieve (grågul). En del av er har förstås redan listat ut att de är döpta efter äppelsorter.

Kika på dessa bilder och njut!

Birgit solar sig
 
Ingrid blir närgången



James kisar i vårsolen

Tjejjerna mumsar på en gammal fänkål

Lilla James
 
Mys på solvarm sten

Dagens pressarfot - Fållguidefot

En stor pryl igen som ser ut som om den kan orsaka en del skada. Den här prylen får jag inte att fungera någe bra alls. Meningen är att man ska mata in tyget emellan slitsen i den stora linjalen och så ska en liten tagg styra tyget så fållen blir perfekt, men det blir den inte. Det blir vingligare och fulare än om jag hade gjort det baklänges stående på en fot, och det gör jag ju sällan av om inte annat fysiologiska skäl.


 Kanske någon kan tala om vad jag gör för fel.


Istället använder jag när jag fållar, den lilla prylen överst på bilden nedan. Den skruvar man fast i symaskinen och kanten på fållen går då mot den breda delen på mojängen. Lite mer manuellt, mycket bättre. Ska jag göra en jättebred fåll så hålen i maskinen inte passar med denna så har jag en liten sak med magnet bakpå som man kan sätta varsomhelst. Det bygger förstås på att man har en maskin med gjutjärnschassi...