onsdag 31 oktober 2012

Köksträdgården

Enkel låg eldröd Tagetes med mer eller mindre tunn gul kant på kronbladen. Troligtvis någon sorts Tagetes patula, men den är hemmakorsad i så många led så härstamningskontrollen är lite sisådär. Hade en teori i somras att den skulle hålla kålfjärilen borta från broccoli och savojkål. Vi kan väl bara säga att det gick sådär med det...

Blä o Bravo:
Att jag har varit ambitiös och samlat in en massa frön  från växter som jag har tänkt i flera år att "nu till hösten ska jag komma ihåg", men det har aldrig blivit av. Nu i år har det blivit av. Får se hur länge dom blir liggande innan dom hamnar i jorden bara. Just nu ligger dom på tork och väntar på att bli packade och märkta.

Att det inte blev någon broccoli eller savojkål kvar efter fjärilarnas framfart, INGEN!

tisdag 30 oktober 2012

På huvudet

Lilla Snigel har fått en ny mössa, hemgjord såklart. Det är en keps i ett tyg från någon secondhandaffär. Mönstret är knåpat utifrån hans huvudmått, med inspiration från Thea. Tyget är ett rutigt ulltyg i grått och vinrött, supersnyggt och lite stickigt, men det verkar inte bekomma honom alls. Den är sen fodrad med ett brunt och turkost bomullstyg. Tanken var att den skulle bli en prototyp för att prova ut hur man bäst går till väga, men den funkar så bra så jag behöver inte göra någon ny. Tja förutom att kusinerna beställt varsin då.... Kanske blir det några kepsar i julklapp?

Jag började med skärmen, klurade ut en bra storlek och rundning, både på utsidan och insidan av skärmdelen. Jag ville ha en ganska liten skärm så den inte skulle irritera eller vara ivägen. Vändsydde sen skärmen och gjorde stickningar efter eget tycke och smak. Tog sedan två identiska bitar till kullens sida och vändsydde fast skärmen emellan dessa, sy ihop även dessa bitars kortsidor så de bildar en rundel, sy en stickning i nederkanten av mössan. Klipp ut rundlar till själva kullen i både ytter och fodertyg och vändsy dessa mot den inre av  de långsmala bitarna som bildar kullens sida, gör lagda veck där det passar så bitarna kan mötas. Jag gjorde två motlagda veck på fyra ställen runt omkring. Vik sedan in den råa kanten och sy fast den med en söm som både fäster den biten, men också blir stickning på insidan. Sy dit märket om du vill, klart!

Man kan, och säkert också bör, stryka mellanlägg på skärm och kullens sidor om man gör mössan i ett mindre kraftigt tyg, men i det här tyckte jag inte att det behövdes. Den är nu alldeles lagom mjuk och behaglig att ha på sig.

As o Asbra:
Att mössan blev så bra, lille ser ut som en riktig liten farbror.

Att jag fortfarande är så kass på att göra mönster när jag håller på, eller ja, jag gör ju nån slags mönsterkonstruktion, men jag får ju aldrig ner det på papper så jag kan göra om det precis likadant. Nu måste jag uppfinna hjulet igen om jag ska göra fler mössor. Måste sluta att skära tyg på fri hand...

måndag 29 oktober 2012

Lilla farbrorn


Lillmannen har fått en slipover. Den är sydd i ett tunt jerseytyg och kantad med svart interlock. Nederkanten är fållad med tretrådig täcksöm. Gjorde en fyratrådig först (alltså med tre nålar) men jag tyckte att det tog över för mycket. Det här blev alldeles lagom diskret. 

Mönstret är eget och jag har inte gjort den så lång för att inte bylsa sig i midjan. Han har ju en body under iallafall så det är ingen risk för glipa. Tillsammans med en ny huvudbonad som det kommer ett inlägg om senare, är han helt bedårande. 

torsdag 25 oktober 2012

Stenpartiet


 

En favorit i stenpartiet, Saxifraga arendsii om jag inte minns fel. Otroligt rikblommande i maj-juni och frösår sig snällt i alla skrevor och vrår. Växer i tjocka kuddar. Jag har en vit variant också och dessa två kompletterar varandra superfint.


En till stenpartiväxt och en till favorit, taklök, Sempervivum tectorum. Namnet kommer från semper (alltid) och vivum (levande). Tectorum betyder tak så det är inte så svårt att lista ut var den helst vill bo. En liten feature med dessa är att de dör efter blomning, men då har oftast moderplantan hunnit göra både barn-taklökar och också oftast några tonåringar som snart blommar de också. Blommorna är ganska små men otroligt vackra och ser ut som om de är gjorda i marsipan.

onsdag 24 oktober 2012

I svampskogen

Beställningströja i svamptyget på brun botten, kantad med limegrön interlock och fållad nederkant. 


Sprundet i raglansömmen blev pricken över i. Viktigt att tänka på är att se till att kantbanden ligger precis över varandra när man syr sidosömmen. Det är lätt att det glider iväg om man inte har tungan i rätt mun. Om man vill kan man göra en hjälpstickning med vanliga symaskinen bara över kantbanden så dom ligger stilla. Jag tycker det oftast räcker med att sänka pressarfotstrycket just när man syr över de dubbla kantbanden.


Hoppas beställaren blir nöjd med tröjan.

tisdag 23 oktober 2012

Blommande blommor

 Här hemma blommar aklejorna i juni, överst en pastellakleja, och underst den vanliga "bonniga" varianten. Mycket vanligare, men inte fulare för det. Båda blommar helt ljuvligt och är så perfekta att man nästan blir irriterad på dom.

Pastellaklejan har jag köpt som utblommad planta på höstrean, och den helblå är frösådd från frön jag fått av mamma, tack söta mamma!


måndag 22 oktober 2012

Pyjamas

Pyjamasbeställning storlek 80 i tyg "Hjärtlig". Tunn fin jersey, 142g/m2, kantad med vit interlock. Tryckknappar i grenen för enkelt byte mitt i natten och ett litet sprund mitt fram i halsringningen. 

Bara älskar tyget, ger helt olika intryck beroende på färgen på kantbanden, vilket gör att det går att variera i massor, och sådär lagom unisex. Love it!


söndag 21 oktober 2012

Höstrusk

Regnat hela dagen. Lite inspiration kan behövas inför mera höstmörkt och regnrusk.


Månadsskiftet februari/mars i huset där nectarin och aprikosträd övervintrade, hade visst råka höja värmen lite... Bilderna ovan är blommande nektarin, Prunus persica v nucipersica.


Och här är det blommande aprikosträdet Prunus armeniaca. Pollinering fick göras med pensel eftersom humlorna fortfarande sov. Hoppas de blommar lite senare nästa år.

fredag 19 oktober 2012

Första inlägget

Tja, jag vet egentligen inte vad jag ska göra med den här bloggen, ser den nog mest som ett forum för att få ordning på bilder och funderingar, vi får väl se hur det artar sig. Trädgård och sydda grejjer blir det nog mest, får se vad mer som poppar upp.